Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Gołąbki bez zawijania

Kuchnia SIMPLY

Gołąbki bez zawijania Liczba osób: 4
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • mięso mielone, ok. 500 g
  • ryż, 100 g
  • kapusta biała, ¼ główki
  • cebula, 1 szt.
  • jajko, 2 szt.
  • bułka tarta, 2-3 łyżki
  • sól, pieprz, majeranek, lubczyk
  • olej

Sos:

  • 0,5 l wywaru warzywnego
  • przecier pomidorowy, 400 ml
  • cebula, 1 szt. mała
  • sól, pieprz, majeranek, papryka słodka

Sposób przygotowania:

Kapustę szatkujemy, zasypujemy solą i ugniatamy, odstawiamy na ok. pół godziny. Po tym czasie odciskamy wodę. W międzyczasie gotujemy ryż ok. 10 min. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy aż do zeszklenia. Do mięsa dodajemy kapustę, ryż, cebulę, wbijamy jajko, dosypujemy bułkę tartą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko mieszamy aż do uzyskania elastycznej masy. Formujemy kotlety wedle uznania i podsmażamy lekko na oleju. W międzyczasie przygotowujemy sos: do naczynia żaroodpornego lub garnka wlewamy przecier pomidorowy, wrzucamy pokrojoną cebulę i dodajemy wywar warzywny i przyprawy. Mieszamy, a następnie wkładamy podsmażone kotlety. Gotujemy lub zapiekamy w piekarniku ok. 30 minut.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life