Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Gołąbki

Kuchnia SIMPLY

Gołąbki Liczba osób: 4
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Młoda kapusta, 1 sztuka
  • Mięso mielone, 600 g
  • Ryż, 100 g
  • Cebula, 1 sztuka
  • Majeranek, 1 łyżeczka
  • Oregano, 1 łyżeczka
  • Koncentrat pomidorowy, 2 łyżki
  • Bulion, 1 l
  • Śmietana 18%, 3 łyżki
  • Mąka, 1 łyżka
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Odstawiamy do przestudzenia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Z kapusty wycinamy głąb, a następnie wkładamy ją wyciętą stroną do dołu do dużego garnka. Zalewamy lekko osoloną wodą. Gotujemy około 10 minut. Odcedzamy kapustę i pozostawiamy do ostudzenia. W tym czasie przygotowujemy farsz. Mieszamy ugotowany ryż z mięsem mielonym. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i podsmażoną cebulką. Z kapusty delikatnie odrywamy liście. Na środek liście nakładamy farsz. Zawijamy w zgrabne gołąbki. Na dnie garnka, w którym będą piec się gołąbki umieszczamy kilka pozostałych liści kapusty. Układamy gołąbki. Zalewamy bulionem i dusimy około 25 minut. Zlewamy bulion do rondelka. Dodajemy przecier pomidorowy i oregano. Gotujemy około 10 minut. Mąkę łączymy z odrobiną zimnej wody. Dokładnie mieszamy. Wlewamy do sosu pomidorowego. Przegotowujemy jeszcze 3 minuty. Dodajemy śmietanę. Serwujemy gołąbki polane sosem.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





[indeed_popups id=1]