Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Grillowana dorada

Kuchnia SIMPLY

Grillowana dorada Liczba osób: 2
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 25 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • dorada, 2 szt.
  • suszone pomidory, 5 szt.
  • czosnek, 2 ząbki
  • natka pietruszki, 1 pęczek
  • skórka i sok z cytryny, 1 łyżka
  • oliwa z oliwek
  • świeży tymianek, kilka gałązek
  • sól

Sposób przygotowania:

Oczyszczone i pozbawione głów ryby myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Na każdym boku ryby robimy po kilka nacięć, aby mięso dobrze przeszło aromatem przypraw. Suszone pomidory, natkę pietruszki, tymianek, czosnek, skórkę i sok z cytryny dokładnie blendujemy na gładką pastę. Powstałą marynatą nacieramy przygotowaną wcześniej rybę i odstawiamy przynajmniej na 15 min. Mocno rozgrzany ruszt smarujemy oliwą, a następnie układamy na nim ryby. Grillujemy po 5 min z każdej strony, aż mięso będzie upieczone, a skórka przyrumieniona.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA