Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Gulasz z dzika

Kuchnia SIMPLY

Gulasz z dzika Liczba osób: 6
Poziom trudności: trudny
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Szynka z dzika, 500 g
  • Pomidory w zalewie, 1 puszka
  • Bulion, 500 ml
  • Marchewka, 2 sztuki
  • Cebula, 2 sztuki
  • Pietruszka, 1 sztuka
  • Por, kawałek
  • Smalec, 2 łyżki
  • Czosnek, 2 ząbki
  • Tymianek, 2 łyżeczki
  • Jałowiec, 10 ziaren
  • Rozmaryn, 2 łyżeczki
  • Oregano, 2 łyżeczki
  • Liść laurowy, 4 liście
  • Pieczarki, 5 sztuk
  • Sól, pieprz
  • Wino czerwone wytrawne, 300 ml

Sposób przygotowania:

Mięso umieszczamy w misce. 1 marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. 1 cebulę kroimy w piórka. Warzywa dodajemy do mięsa. Przyprawiamy tymiankiem, rozmarynem i oregano – po 1/2 łyżeczki. Czosnek obieramy. Ziarna jałowca i czosnek delikatnie rozgniatamy i dodajemy do mięsa. Dodajemy 2 liście laurowe. Zalewamy winem. Przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny. Po czasie marynowania. Wyciągamy mięso. Wino przecedzamy, będzie potrzebne później. Mięso kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę smalcu. Podsmażamy mięso. Dodajemy zlaną marynatę i gotujemy 20 minut. W międzyczasie 1 marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki. 1 cebulę kroimy w piórka. Pora i pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy resztę smalcu i podsmażamy warzywa. Warzywa i pomidory z puszki dodajemy do mięsa. Mieszamy i dodajemy bulion. Przyprawiamy pozostałymi przyprawami. Dusimy około 1,5 – 2 godzin, od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie miękkie.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life