Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Gulasz z grzybami i karkówką

Kuchnia SIMPLY

Gulasz z grzybami i karkówką Liczba osób: 4
Poziom trudności: bardzo łatwy
Czas przygotowania: ok. 120 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Karkówka, ok. 600 g
  • Bulion warzywny, ½ l
  • Śmietana 18%, 4 łyżki
  • Ziemniaki, ok. ½ kg
  • Cebula, 2 szt.
  • Grzyby suszone (borowiki), 10 szt.
  • Oliwa do smażenia
  • Mąka pszenna, 2 łyżki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Tymianek, 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i myjemy, kroimy w półplastry. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Mięso myjemy i oczyszczamy, a następnie kroimy w średniej wielkości kostkę. Przyprawiamy je solą i pieprzem, a następnie smażymy na średnim ogniu ok. 5 minut. Potem dodajemy cebulę i obsmażamy aż się zeszkli, a mięso zrumieni. Potem przekładamy mięso i cebulę do garnka, wkładamy ziemniaki i suszone grzyby (wcześniej grzyby kroimy na mniejsze kawałki, chyba, że zostały pokrojone przed suszeniem). Wlewamy bulion zmieszany ze śmietaną. Następnie gotujemy wszystko pod przykryciem ok. pół godziny, do miękkości ziemniaków. Do szklanki wlewamy ok. 50 ml wody i wsypujemy mąkę, a następnie rozrabiamy tak, aby nie było grudek. Potem wlewamy do garnka i chwilę mieszamy, aby sos stał się jednolity. Dodajemy tymianek, mieszamy i gotujemy kilka minut na wolnym ogniu. Gotowy gulasz najlepiej smakuje podany z kaszą gryczaną i surówką z marchewki.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life