Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Kibbeh

Kuchnia SIMPLY

Kibbeh Liczba osób: 4
Poziom trudności: trudny
Czas przygotowania: ok. 90 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Wołowina mielona, 1 kg
  • Bulgur, 1,5 szklanki
  • Cebula, 1,5 sztuki
  • Curry, 1 łyżeczka
  • Czosnek, 1 ząbek
  • Kminek, 1 łyżeczka
  • Orzechy pinii, 3 łyżki
  • Cynamon, 0,5 łyżeczki
  • Kurkuma, 1 łyżeczka
  • Olej, 2 szklanki
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kaszę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. Wołowinę dzielimy na 2 części: 700g i 300g. Cebulę kroimy w kostkę. Ostudzony bulgur mieszamy z większą porcją mięsa i 3/4 porcji cebuli. Doprawiamy curry, kminkiem, solą i pieprzem. Masę siekamy w malakserze, po czym ugniatamy na zwartą masę. Odstawiamy na 20 minut do lodówki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy mniejszą część mięsa i cebuli. Doprawiamy czosnkiem, cynamonem, kurkumą, solą i pieprzem. Dodajemy orzeszki pinii. Smażymy, aż mięso będzie całkowicie ścięte. Odstawiamy do wystygnięcia. Z wystudzonej masy z bulguru formujemy kotleciki wielkości dłoni i kształtu piłki do rugby. W każdym robimy dziurkę i nadziewamy 1 łyżką podsmażonego mięsa z orzeszkami pinii. Tak przygotowane kotlety smażymy w głębokim tłuszczu około 6-7 minut, aż będą złote. Wykładamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life