Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Klasyczny hamburger

Kuchnia SIMPLY

Klasyczny hamburger Liczba osób: 4
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 90 minut
Wydrukuj

Składniki:

Sos:

  • Jajko, 1 szt.
  • Musztarda Dijon
  • Olej rzepakowy
  • Ocet winny, 1 łyżeczka
  • Cukier, 0,5 łyżeczki
  • Poszatkowana cebula, 1 łyżka
  • Ogórek konserwowy, 1 mała szt.
  • Sól i pieprz

Burgery:

  • Mięso wołowe, 500 g
  • Cebula, ½ szt.
  • Bułki hamburgerowe, 4 szt.
  • Ser topiony w plastrach, 4 szt.
  • Sałata
  • Pomidor
  • Ogórek konserwowy
  • Pieprz i sól

Sposób przygotowania:

Połówkę cebuli bardzo drobno siekamy, a następnie dodajemy ją do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Wyrobione mięso dzielimy na 4 porcje i formujemy z każdej kulkę. Każdą z nich układamy na kawałku folii spożywczej i spłaszczamy tak, aby powstały cienkie kotlety. Przygotowane kotlety, kładziemy jeden na drugim tak, aby każdy kolejny oddzielony był kawałkiem folii spożywczej, a następnie wkładamy je do zamrażalnika na godzinę. W czasie, kiedy mięso się chłodzi, przygotowujemy sos. Jajko, wcześniej sparzone wrzącą wodą, wbijamy do miski/blendera, dodajemy łyżkę musztardy i blendujemy. Do masy stopniowo dodajemy olej, aż majonez zacznie gęstnieć i nabierze odpowiedniej konsystencji. Do naszego sosu, potrzebujemy czterech łyżek majonezu, które przekładamy do oddzielnej miseczki. Dodajemy łyżeczkę musztardy, ocet i cukier, dokładnie mieszamy. Do sosu dodajemy bardzo drobno posiekanego ogórka i cebulę, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Gotowe kotlety hamburgerowe, smażymy z obu stron, na odrobinie oleju. W tym samym czasie, nagrzewamy drugą patelnię, na której podgrzewamy przepołowione bułki (bez tłuszczu). Opieczone bułki smarujemy odrobiną sosu. Na dolnych połówkach układamy po kolei po kotlecie, plastrze sałaty, sera i pomidora, dodajemy kilka plasterków ogórka i przykrywamy górną częścią bułki.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA