Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Krem z marchwi i rabarbaru

Kuchnia SIMPLY

Krem z marchwi i rabarbaru Liczba osób: 6
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: 30 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • młoda marchew, 500 g
  • rabarbar, 100 g
  • czerwona soczewica, 50 g
  • bulion, 1,5 l
  • imbir, mały kawałek
  • oliwa
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Marchew obieramy i kroimy w grube talarki. Rabarbar kroimy w cienkie plasterki, a imbir obieramy i drobno siekamy. W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy marchew, rabarbar i soczewicę. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie, a soczewica zacznie się rozpadać. Dodajemy imbir i ściągamy bulion z ognia. Do drugiego garnka odcedzamy wszystkie warzywa i blendujemy na gładką masę. Stopniowo zaczynamy dolewać bulion, cały czas mieszając krem, dolewamy aż do uzyskania preferowanej konsystencji. Nie musimy wykorzystywać całego bulionu. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Krem podajemy skropiony oliwą. Możemy również dodać kilka listków mięty lub pietruszki.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA