Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Kulki ryżowe

Kuchnia SIMPLY

Kulki ryżowe Liczba osób: 4
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Ryż arborio, 1,2 szklanki
  • Bulion, 3 szklanki
  • Oliwa z oliwek, 3 łyżki
  • Parmezan tarty, 3 łyżki
  • Mozzarella, 1 sztuka
  • Jajko, 3 sztuki
  • Mąka, 1/2 szklanki
  • Bułka tarta, 1/2 szklanki
  • Olej, 2 szklanki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy ryż i podsmażamy, aż stanie się szklisty. Wlewamy 1 szklankę bulionu i czekamy, aż się wchłonie w ryż. Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy. Ryż podczas gotowania ciągle mieszamy, aby się nie przypalił. Tak przygotowany ryż pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Wystudzony ryż wstawiamy jeszcze na godzinę do lodówki, żeby był zimny. Do zimnego ryżu wbijamy jedno jajko i dodajemy parmezan. Dokładnie mieszamy. Mozzarellę kroimy w kostkę. Z masy ryżowej formujemy kotleciki trochę mniejsze niż dłoń. Układamy na nich po kawałku mozzarelli i formujemy w kulkę. Tak przygotowane kule obtaczamy w mące i panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce. Smażymy na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life