Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Kurczak curry

Kuchnia SIMPLY

Kurczak curry Liczba osób: 2
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: ok. 100 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • filet z kurczaka, 2 szt.
  • ryż 2 szklanki
  • mleczko kokosowe lub śmietana 30%, 280 ml
  • curry, 2 łyżeczki curry
  • kurkuma, 2 łyżeczki
  • cebula, 2 szt.
  • chili, ¼ łyżeczki
  • cukier, ½ łyżeczki
  • masło, 2 łyżki
  • olej, 4 łyżki
  • natka pietruszki
  • czosnek, 1 ząbek
  • papryczka chili, ½ szt.
  • sok z cytryny lub limonki, odrobina
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Obrany czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy sok z cytryny, drobno pokrojoną papryczkę chilli bez nasionek, sól, pieprz i olej. Dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy pokrojonego na kawałki kurczaka. Zostawiamy całość w lodówce na co najmniej godzinę. Obraną cebulę kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oleju z masłem. Do cebuli dodajemy kurczaka z marynatą. Smażymy aż mięso się zarumieni. Dodajemy curry, kurkumę, cukier, chilli, sól i pieprz. Podsmażamy na niewielkim ogniu, ciągle mieszając. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe lub śmietanę i gotujemy aż sos nieco się zredukuje. Na ugotowany ryż wykładamy kurczaka w sosie curry. Smacznego!

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life