Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Kurczak w sosie pomarańczowym

Kuchnia SIMPLY

Kurczak w sosie pomarańczowym Liczba osób: 2
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 60 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Pierś z kurczaka, 2 sztuki
  • Mąka kukurydziana, 2 łyżki
  • Mąka ziemniaczana, 2 łyżki
  • Pomarańcze, 2 duże sztuki
  • Sos sojowy, 2 łyżki
  • Imbir w proszku, ½ łyżeczki
  • Czosnek, ½ ząbka
  • Ocet winny, 1 łyżka
  • Cukier brązowy, 1 łyżka
  • Chili w proszku, 1 łyżeczka
  • Sezam biały, 3 łyżki
  • Olej, 2 łyżki
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pierś kroimy w kostkę. Robimy marynatę, łącząc sos sojowy, imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę i chili. Mięso marynujemy przez około 30 minut w lodówce. Wyciągamy i obtaczamy w mące kukurydzianej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso na rumiano. Wyciskamy sok z pomarańczy. Około 1/3 soku odlewamy i roztrzepujemy z mąką ziemniaczaną. Resztę soku wlewamy na drugą patelnią. Doprawiamy solą, octem i brązowym cukrem. Jak sos się zagotuje wlewamy sok z mąką. Gotujemy aż zacznie gęstnieć. Dodajemy podsmażonego kurczaka. Dusimy razem około 5 minut. Na koniec dodajemy sezam.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA