Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Kuchnia SIMPLY

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym Liczba osób: 4
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: 60 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Pierś z kurczaka, 2 sztuki
  • Papryka czerwona, 1 sztuka
  • Marchewka, 1 sztuka
  • Mąka ziemniaczana, 1 łyżka
  • Imbir, 3 cm
  • Czosnek, 1 ząbek
  • Cytryna, 1 sztuka
  • Cukier trzcinowy, 4 łyżki
  • Papryka słodka mielona, 1 łyżka
  • Pędy bambusa, 1 puszka
  • Sos sojowy, 4 łyżki
  • Olej sezamowy, 2 łyżki
  • Sól

Sposób przygotowania:

Kurczaka i paprykę kroimy w kostkę, marchewkę w paski. Imbir ścieramy na tarce. Czosnek przeciskamy przez praskę. Kurczaka mieszamy z sosem sojowym, solą, papryką słodką mieloną, imbirem, czosnkiem, solą, sokiem z cytryny i mąką ziemniaczaną. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. Rozgrzewamy na patelnię i wrzucamy mięso. Lekko podlewamy wodą. Dodajemy paprykę, marchewkę, pędy bambusa i cukier. Smażymy, aż kurczak będzie rumiany. Podajemy z ryżem lub makaronem.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA