Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Kurczę pieczone

Kuchnia SIMPLY

Kurczę pieczone Liczba osób: 4
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 130 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • kurczak, 2 kg
  • cebula, ½ szt.
  • cytryna, 2 szt.
  • masło, 30 g
  • pietruszka, gałązka
  • rozmaryn, gałązka
  • tymianek, kilka gałązek
  • czerwona papryka, 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek, 1 łyżka
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Umytą tuszkę z kurczaka smarujemy solą, pieprzem i czerwoną papryką. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Cytrynę myjemy, kroimy na ćwiartki a skórki nacinamy. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy przyprawy. Do środka kurczaka wkładamy cytrynę, cebulę, gałązki rozmarynu, tymianku i natkę pietruszki. Nogi kurczaka związujemy sznurkiem i polewamy go roztopionym wcześniej masłem. Kurczaka wkładamy do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, na dno kładziemy metalową kratkę, jeśli nie posiadamy takowej możemy użyć pokrojonych marchewek i na nich położyć kurczaka. Mięso układamy bokiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Przewracamy na drugi bok i pieczemy przez kolejne 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy kurczaka i wylewamy wytopiony tłuszcz. Mięso układamy na plecach i pieczemy bez przykrycia przez 55 minut. Smacznego!

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life