Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Makaron z kurczakiem po tajsku

Kuchnia SIMPLY

Makaron z kurczakiem po tajsku Liczba osób: 2
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Wydrukuj

Składniki:

pierś z kurczaka, 2 szt.
makaron ryżowy wstążki, 1/2 opak.
czosnek, 2 ząbki
cebula, 1 szt.
papryczka chilli, 1 szt.
kiełki fasoli, 150 g
sos sojowy, 2 łyżki
prażone orzeszki ziemne, 30 g
natka pietruszki, 1 łyżka
sok z 1/4 limonki
olej słonecznikowy, do smażenia
pieprz do smaku, świeżo mielony


Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka myjemy i kroimy na cienkie paseczki. W międzyczasie przeciskamy czosnek przez praskę, cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę, a chilli wydrążamy i siekamy na drobno. W woku rozgrzewamy olej i wrzucamy kurczaka, obsmażamy ok. 6 minut, a potem dodajemy cebulę, chilli i czosnek i dalej podsmażamy. Makaron namaczamy w gorącej wodzie ok. 7 minut i odcedzamy. Do kurczaka wrzucamy gotowy makaron i dolewamy 2 łyżki wody. Następnie dodajemy kiełki fasoli, sos sojowy i sok z limonki. Mieszamy wszystkie składniki, podsmażając jeszcze przez ok. 3 minuty. Po tym czasie zdejmujemy wok z ognia i doprawiamy potrawę czarnym pieprzem. Można ewentualnie dolać jeszcze odrobinę sosu sojowego. Makaron podajemy posypany posiekaną natką pietruszki i pokruszonymi orzechami prażonymi.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life