Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Makaron z kurkami i polędwiczką

Kuchnia SIMPLY

Makaron z kurkami i polędwiczką Liczba osób: 2
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • polędwica wieprzowa, ok. 300 g
  • czosnek, 4 ząbki
  • kurki, 200 g
  • śmietanka słodka 12%, 200 ml
  • cebula, 1 szt.
  • natka pietruszki, posiekana, 2 łyżki
  • wino białe wytrawne, 100 ml
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • masło, 2 łyżki
  • sól, pieprz do smaku
  • makaron penne, 300 g
  • tarty parmezan do posypania

Sposób przygotowania:

Polędwicę kroimy na cienkie plastry, każdy plaster rozbijamy lekko dłonią. Oliwę mieszamy z posiekanymi drobno ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Gotową marynatą smarujemy polędwiczki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i masło, podsmażamy pozostałe 2 ząbki czosnku i posiekaną cebulę. Dodajemy oczyszczone i pokrojone na drobno kurki, solimy i smażymy jeszcze ok. 7 minut. Na patelnię wlewamy wino, zwiększamy ogień i odparowujemy. Następnie zmniejszamy płomień, grzyby posypujemy ziołami i pieprzem, po czym dolewamy śmietankę. Gotujemy na małym ogniu, doprawiamy i wsypujemy natkę. W międzyczasie gotujemy makaron al dente i na rozgrzanej patelni smażymy mięso aż do zrumienienia. Gorący makaron mieszamy z sosem i usmażonymi plastrami polędwicy, a następnie posypujemy parmezanem i pozostałą natką pietruszki.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life