Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Makaron z sosem pomidorowym i oliwkami

Kuchnia SIMPLY

Makaron z sosem pomidorowym i oliwkami Liczba osób: 2
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Penne, 1 1/2 szklanki
  • Pomidory w zalewie, 2 puszki
  • Oliwki Kalamata, 15 sztuk
  • Czosnek, 2 ząbki
  • Zioła prowansalskie, 1 łyżeczka
  • Cukier, 1/2 łyżeczki
  • Parmezan, 20 g
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na patelnię dodajemy pomidory w zalewie. Jeśli mamy całe pomidory, to kroimy je w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i ziołami prowansalskimi. Dusimy na małym ogniu około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Oliwki kroimy w połówki, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sosu. Na patelnię wkładamy ugotowany makaron. Podsmażamy wszystko razem 2-3 minuty. Parmezan ścieramy na tarce. Posypujemy gorący makaron tuż przed podaniem.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA