Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Maki z łososiem i awokado

Kuchnia SIMPLY

Maki z łososiem i awokado Liczba osób: 2
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Ryż do sushi, 1 szklanka
  • Ocet ryżowy, 3 łyżki
  • Awokado, 1 sztuka
  • Łosoś surowy, 100 g
  • Nori, 4 płaty
  • Cukier, 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny, 2 łyżki
  • Sól, 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Ryż dokładnie płuczemy na sicie. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Jedną szklankę ryżu zalewamy 1,5 szklanki wody. Gotujemy około 35-40 minut, aż woda się wchłonie. Od czasu do czasu mieszamy, aby ryż się nie przypalił. Podczas jak ryż się gotuje przygotowujemy zalewę. Mieszamy ocet ryżowy z solą i cukrem. Ugotowany ryż przekładamy do miski i dodajemy zalewę. Dokładnie mieszamy. Na blacie rozkładamy matę do sushi. Układamy na niej warstwę ryżu. Płuczemy ręce, aby łatwiej nam się formowało sushi. Awokado obieramy, kroimy w słupki i doprawiamy sokiem z cytryny. Łososia kroimy w słupki. Na warstwie ryżu układamy paseczki awokado i łososia. Brzeg nori smarujemy wodą i zawijamy w rulon. Kroimy na 2-centymetrowe kawałki. Podajemy z wasabi i sosem sojowym.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA