Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Miodowa karkówka z grilla

Kuchnia SIMPLY

Miodowa karkówka z grilla Liczba osób: 4
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: 45 minut + marynowanie
Wydrukuj

Składniki:

  • karkówka, 500 g
  • oliwa, ¼ szklanki
  • cebula, 1 szt.
  • czosnek, 3 ząbki
  • musztarda, 1 łyżka
  • miód, 1 łyżka
  • liść laurowy, 2 szt.
  • świeży rozmaryn
  • ziarna jałowca, pieprz, tymianek, słodka i ostra papryka, po 0,5 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Karkówkę kroimy w plastry grubości ok. 1,5 cm. W misce mieszamy oliwę, musztardę i miód. Dodajemy rozgniecione ziarna jałowca i pozostałe przyprawy. Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy i łączymy z marynatą. Dorzucamy pokruszone liście laurowe i gałązki rozmarynu. Do przygotowanej marynaty wkładamy mięso, dokładnie je obtaczamy i marynujemy min. 3 godz. ((najlepiej odstawić mięso w marynacie na całą dobę do lodówki) Na ruszcie dobrze rozgrzanego grilla układamy plastry karkówki. Mięso grillujemy pod przykryciem, po 15 min z każdej strony. Karkówkę ściągamy z grilla, gdy jest już zrumieniona, ale nadal soczysta.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA