Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Miodowe żeberka

Kuchnia SIMPLY

Miodowe żeberka Liczba osób: 4
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 120 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • żeberka wieprzowe, 1 kg
  • olej do smażenia – miód, 3 łyżki
  • ocet winny, 2 łyżki
  • wódka, 2 łyżki
  • musztarda, ½ łyżki
  • czosnek, 2 ząbki
  • mąka ziemniaczana, łyżka
  • sos chilli, kilka kropel

Sposób przygotowania:

Obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę. Sos sojowy rozdrabniamy z mąką ziemniaczaną. Dodajemy wódkę, ocet winny, musztardę, miód, sos chilli i dokładnie mieszamy. Połową tak przygotowanej marynaty zalewamy pokrojone na kawałki żeberka. Odstawiamy je na ok. 30 minut. Po tym czasie na rozgrzanej patelni kładziemy odsączone z marynaty żeberka i smażymy ok. 10 minut. Mięso musi zarumienić się z obu stron. Podsmażone żeberka wkładamy do rozgrzanego do temperatury 200°C piekarnika do momentu, aż mięso będzie odchodzić od kości. W czasie pieczenia podlewamy żeberka marynatą i przewracamy co jakiś czas. Można podawać z pieczonymi ziemniakami lub sałatką.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life