Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Musaka

Kuchnia SIMPLY

Musaka Liczba osób: 4
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 80 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • bakłażan, 2 szt.
  • mielone mięso, 500 g
  • pomidory krojone w puszcze, 1 szt.
  • przecier pomidorowy, 1 łyżka
  • cebula, 1 szt.
  • czosnek, 2 ząbki
  • białe wino, 75 ml
  • natka pietruszki, 1 łyżka
  • suszone oregano, 1 łyżeczka
  • cynamon, 1/2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa, szczypta
  • chili, szczypta
  • cukier, 1/2 łyżeczki
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
    sos beszamelowy

  • masło, 30 g
  • mąka, 2 płaskie łyżki
  • mleko, 300 ml
  • gałka muszkatołowa, szczypta
  • tarty parmezan, 1/2 szklanki

Sposób przygotowania:

Bakłażany myjemy, kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm, solimy i odstawiamy na pół godziny. Następnie płuczemy je zimną wodą i osączamy na papierze kuchennym. Rozgrzewamy patelnię i smażymy na oliwie z oliwek przez około 3 minuty z każdej strony i odkładamy. Następnie obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Podsmażamy razem z mięsem mielonym na oliwie. Dodajemy pomidory, przecier, czosnek, przyprawy, zioła i białe wino. Pozostawiamy na małym ogniu przez około 25 minut. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 ºC. W płaskiej foremce układamy na przemian warstwę bakłażanów i warstwę sosu mięsno-pomidorowego. Przygotowujemy sos beszamelowy.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life