Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Nigiri z tuńczykiem

Kuchnia SIMPLY

Nigiri z tuńczykiem Liczba osób: 2
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Ryż do sushi, 1 szklanka
  • Ocet ryżowy, 3 łyżki
  • Polędwica z tuńczyka, 200 g
  • Cukier, 1 łyżeczka
  • Sól, 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Ryż dokładnie płuczemy na sicie. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Jedną szklankę ryżu zalewamy 1,5 szklanki wody. Gotujemy około 35-40 minut, aż woda się wchłonie. Od czasu do czasu mieszamy, aby ryż się nie przypalił. Podczas jak ryż się gotuje przygotowujemy zalewę. Mieszamy ocet ryżowy z solą i cukrem. Ugotowany ryż przekładamy do miski i dodajemy zalewę. Dokładnie mieszamy. Polędwice z tuńczyka kroimy w cienkie plasterki. Formujemy ryż w kształt małej kluseczki. Na każdą porcję ryżu nakładamy plasterek tuńczyka. Podajemy z wasabi i sosem sojowym.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA