Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Paella z owocami morza i chorizo

Kuchnia SIMPLY

Paella z owocami morza i chorizo Liczba osób: 4
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: ok. 50 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Ryż arborio, 300 g
  • kiełbasa chorizo, 200 g
  • owoce morza, 100 g
  • żółta papryka, 1 szt.
  • czerwona papryka, 1 szt.
  • groszek konserwowy, ½ opakowania
  • pomidory, 200 g
  • cebula, 2 szt.
  • czosnek, 4 ząbki
  • bulion, 500 ml
  • oliwa z oliwek, 100 ml
  • cytryna, 1 szt.
  • pietruszka, 1 pęczek
  • kurkuma, 1 łyżeczka
  • papryka ostra, 1 łyżeczka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy chorizo i przekładamy na osobny talerz. Na powstałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, grubo posiekany czosnek, natkę pietruszki oraz groszek konserwowy. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Następnie dodajemy opłukany ryż, a po kilku minutach pokrojone pomidory (sparzone, bez nasion). Do paelli wlewamy bulion wymieszany z kurkumą i dusimy na wolnym ogniu. Po 15 minutach dodajemy chorizo i owoce morza. Dusimy jeszcze z 10 minut i skrapiamy sokiem z cytryny. Zdejmujemy z ognia i przykrywamy patelnię ściereczką kuchenną na kilka minut. Paellę podajemy w naczyniu, w którym była przygotowywana. Dekorujemy papryką, ćwiartkami cytryny i posiekaną natką.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life