Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Pancakes amerykańskie

Kuchnia SIMPLY

Pancakes amerykańskie Liczba osób: 4
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: 30 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • maślanka, 250 ml
  • mąka bezglutenowa, 200 g
  • jajko, 1 szt.
  • soda oczyszczona, 1 płaska łyżeczka
  • bezglutenowy proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • cukier puder, 1 łyżka
  • oliwa, 50 ml

Sposób przygotowania:

Przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, sodę i proszek do pieczenia. W misce rozbijamy jajko, a następnie dodajemy na przemian – trochę mąki i maślanki. Wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy oliwę i znów mieszamy. Na dobrze rozgrzaną patelnię wykładamy łyżką niewielkie placki ciasta. Smażymy je na niezbyt dużym ogniu z obu stron, aż się ładnie zarumienią. Placki możemy podawać z jogurtem, dżemem, konfiturą, musem jabłkowym, miodem, kremem czekoladowym lub syropem klonowym.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA