Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Pastitsio

Kuchnia SIMPLY

Pastitsio Liczba osób: 4
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Makaron penne, 400g
  • Mięso mielone, 500g
  • Pomidory w zalewie, 2 puszki
  • Cebula, 1 sztuka
  • Czosnek, 2 ząbki
  • Oregano, 1 łyżeczka
  • Cynamon, 1 łyżeczka
  • Goździki mielone, 1/2 łyżeczki
  • Imbir, 1/2 łyżeczki
  • Oliwa z oliwek, 2 łyżki
  • Masło, 4 łyżki
  • Mąka, 4 łyżki
  • Mleko, 2 szklanki
  • Gałka muszkatołowa, szczypta
  • Ser żółty, 150g
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i podsmażamy, aż stanie się szklista. Do cebuli dodajemy mięso i smażymy. Dodajemy pomidory w zalewie, najlepiej krojone i bez skóry. Przyprawiamy oregano, cynamonem, goździkami, imbirem, solą, pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Smażymy na wolnym ogniu 10 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Następnie powoli wlewamy mleko pamiętając, że sos trzeba cały czas mieszać. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy kolejno warstwami: makaron, mięso, makaron. Zalewamy beszamelem i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life