Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Pasztet drobiowy

Kuchnia SIMPLY

Pasztet drobiowy Liczba osób: 5
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 60 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • udka z kurczaka, 1,2 kg
  • wątróbki z kurczaka, 30 dag
  • piersi z kurczaka, 50 dag
  • marchew, 3 sztuki
  • pietruszka, 2 sztuki
  • bulion warzywny, 3 litry
  • czerstwa bułka, 1 sztuka
  • przyprawy: sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Warzywa obieramy i wrzucamy do przygotowanego bulionu, dodajemy udka i piersi z kurczaka. Wszystko gotujemy przez 45 minut, po czym dodajemy wątróbki i gotujemy jeszcze przez 20 minut. Ugotowane mięso wyciągamy z bulionu i po przestudzeniu oddzielamy od kości. Bułkę moczymy chwilę w rosole i odciskamy. Całość mięsa wraz z warzywami i bułką przepuszczamy przynajmniej dwa razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Przygotowaną masę doprawiamy pieprzem i solą, dokładnie mieszamy. Dodajemy szklankę bulionu i ponownie całość mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C i w tym czasie przekładamy gotową masę do foremek. Pasztet pieczemy 1 godzinę. Aby pasztet nie był suchy, na czas pieczenia do piekarnika możemy wstawić naczynie z wodą.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA