Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Pieczeń wieprzowa w sosie

Kuchnia SIMPLY

Pieczeń wieprzowa w sosie Liczba osób: 4
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: ok. 120 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Karczek wieprzowy bez kości, 1/2 kg
  • Cebula, 2 szt.
  • Smalec, 1 łyżka
  • Vegeta, 1 łyżka
  • Papryka słodka, 1 łyżeczka
  • Mąka, 50 g
  • Pieprz, sól, szczypta

Sposób przygotowania:

Mięso myjemy i osuszamy. Kroimy je na średniej grubości plastry, a na patelni rozgrzewamy smalec. W międzyczasie kroimy cebulę na cienkie „pióra”. Gotowe mięso kładziemy na rozgrzanej patelni i dorzucamy cebulę. Obsmażamy mięso z każdej strony, a kiedy cebula się zrumieni, dolewamy pół szklanki wody. Dusimy pod przykryciem ok. pół godziny, aż do miękkości, potem dodajemy przyprawy i mieszamy dokładnie. Dolewamy jeszcze ok. 2 łyżki wody, a następnie dosypujemy 2 łyżki mąki aby zagęścić sos. Potem dusimy mięso jeszcze ok. 15 minut. Gotowy karczek można podawać z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life