Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Pieczone młode ziemniaczki z cebulką dymką

Kuchnia SIMPLY

Pieczone młode ziemniaczki z cebulką dymką Liczba osób: 4
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 50 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Młode ziemniaki, 1 kg
  • Cebulka dymka, pęczek
  • Czosnek, główka
  • Oliwa, 4 łyżki
  • Sól
  • Ewentualnie: suszone zioła (lubczyk, tymianek, koperek lub rozmaryn)

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ziemniaki dokładnie myjemy. Gotujemy wodę z solą. Wkładamy ziemniaki do wrzącej wody i gotujemy przez 10-15 minut. Jeszcze gorące przekrawamy (w zależności od rozmiarów na połówki lub ćwiartki) i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polewamy oliwą, doprawiamy solą i ewentualnie suszonymi ziołami. Czosnek w łupinach przekrawamy w poprzek na pół. Układamy na blaszce z ziemniakami. Pieczemy przez 20-30 minut. Cebulkę dymkę myjemy i siekamy. Po upieczeniu posypujemy nią ziemniaki. Podajemy jako dodatek do mięsa lub ryby.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA