Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Pieczony karczek

Kuchnia SIMPLY

Pieczony karczek Liczba osób: 4
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 420 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • karkówka, 1,5 kg
  • sól, 1,5 łyżeczki
  • czosnek granulowany, 1,5 łyżeczki
  • papryka ostra, 1 łyżeczka
  • papryka słodka, 1 łyżeczka
  • pieprz cayenne, ¼ łyżeczki
  • pieprz czarny mielony, ¼ łyżeczki
  • majeranek, 1 łyżeczka
  • olej, 4-5 łyżek

Sposób przygotowania:

Mięso myjemy i suszymy papierowymi ręcznikami. Olej mieszamy z przyprawami. Karkówkę nacieramy marynatą i wkładamy do formy, w której będzie się piec. Całość owijamy folią i odstawiamy do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie wstawiamy mięso do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy przez około 2 godziny. Na 20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrywkę tak sos lekko odparował. Karkówkę możemy podawać jako danie główne lub wykorzystać jako wędlinę.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life