Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Pierogi ruskie

Kuchnia SIMPLY

Pierogi ruskie Liczba osób: 4
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: 90 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Mąka pszenna , 2 szklanki
  • Jajko, 1 sztuka
  • Ciepła przegotowana woda, 2/3 szklanki
  • Masło, 1 łyżeczka
  • Ziemniaki, 0,5 kg
  • Twaróg półtłusty, 100 g
  • Cebula, 1 sztuka
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut do miękkości. Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na maślę, aż będzie szklista. Cebulę i ziemniaki pozostawiamy do wystudzenia. Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy pokruszony twarożek i cebulę. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Mąkę wsypujemy do miski. Dodajmy jajko, masło i szczyptę soli. Stopniowo dodajemy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto, aby było gładki i jednolite. Ciasto rozwałkowujemy. Wycinamy kółka. Na środek każdego nakładamy łyżkę farszu i zagniatamy brzegi. Pierogi gotujemy około 3 minut w osolonej wodzie. Podajemy ze skwarkami lub masłem i śmietaną.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA