Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Pierogi ruskie

Kuchnia SIMPLY

Pierogi ruskie Liczba osób: 4
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Wydrukuj

Składniki:

Ciasto:

  • Mąka pszenna, 300 g
  • Jajko, 1 szt.
  • Woda, ok. 200 ml ciepłej, przegotowanej
  • Sól, szczypta

Farsz:

  • Ziemniaki, 500 g
  • Twaróg, 200 g
  • Cebula, 1 szt.
  • Masło, ok. 50 g
  • Pieprz, sól – do smaku

Sposób przygotowania:

Na stolnicę wykładamy odmierzone ilości składników i zagniatamy aż do uzyskania sprężystej, jednolitej masy. Odkładamy ciasto przykryte ściereczką i przygotowujemy farsz.

Ziemniaki myjemy i obieramy, a następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy je i rozgniatamy. Potem cebulę kroimy na drobno i podsmażamy na maśle, aż się zeszkli. Następnie do ziemniaków dodajemy ser, cebulę i przyprawy, dokładnie wszystko mieszamy.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy szklanką kółka. Na tak przygotowanych plackach układamy farsz i składamy je na pół, dodatkowo dociskając brzegi.

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut. Najlepiej podawać je z wysmażoną cebulką lub skwarkami z boczku.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life