Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Pizza margherita

Kuchnia SIMPLY

Pizza margherita Liczba osób: 4
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 120 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Mąka pszenna, 250 g
  • Woda, 150 ml
  • Oliwa z oliwek, 20 ml
  • Drożdże instant, 7 g
  • Sól, 1 łyżeczka
  • Cukier, 0,5 łyżeczki
  • Mozzarella, 3 kulki
  • Pomidory bez skórki, 1 puszka
  • Koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczka
  • Suszone oregano, 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Drożdże mieszamy z cukrem i przegotowaną ciepłą wodą, dodajemy kilka łyżek mąki, dokładnie mieszamy. Przygotowany zaczyn odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dodajemy resztę mąki, sól i oliwę. Dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części, formujemy z nich kulki, a następnie rozwałkowujemy. Przygotowane blaty układamy na blasze i odstawiamy na kolejne 30 min. W tym czasie przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pomidory, koncentrat, oregano, sól i pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu przez 30 min co jakiś czas mieszając. Przygotowane spody, smarujemy sosem, układamy plastry mozzarelli i pieczemy przez ok. 10 min w piekarniku nagrzanym do 250 stopni C. Gotową pizzę możemy podawać ze świeżą bazylią.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA