Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Pizza z szynką parmeńską i rukolą

Kuchnia SIMPLY

Pizza z szynką parmeńską i rukolą Liczba osób: 4
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: ok. 100 minut
Wydrukuj

Składniki:

Składniki na ciasto (2 porcje):

  • świeże drożdże, 30 g
  • ciepła woda, ¾ szklanki
  • mąka pszenna, 400 g
  • cukier, 1 łyżeczka
  • sól, 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek, 3 łyżki

składniki na sos pomidorowy:

  • passata pomidorowa, ½ butelki
  • oliwa z oliwek, 1 łyżka
  • czosnek, 1 ząbek
  • suszona bazylia, 1 łyżeczka
  • suszone oregano, 1 łyżeczka
  • cukier, ½ łyżeczki
  • sól, pieprz

Składniki dodatkowe:

  • szynka parmeńska, 5 plastrów
  • pomidorki koktajlowe, 10 szt.
  • rukola, 2 garście
  • bazylia, kilka listków
  • gouda długo dojrzewająca, 1/3 kostki
  • parmezan

Sposób przygotowania:

Drożdże w temperaturze pokojowej kruszymy do dużej miski. Dodajemy cukier, 1/3 szklanki wody, 2 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Jak drożdże się spienią dodajemy resztę mąki, sól i oliwę z oliwek. Mieszamy drewnianą łyżką lub ręką, dolewając jednocześnie resztę wody. Ciasto łączymy w kulę i wyrabiamy, aż będzie elastyczne. Wkładamy do miski, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut, aż ciasto wyrośnie. W między czasie przygotowujemy sos na pizzę. Passatę wlewamy do miski, dodajemy oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, przyprawy i mieszamy. Kiedy ciasto wyrośnie, cienko wałkujemy i dziurkujemy je widelcem. Wkładamy na 15 minut do rozgrzanego piekarnika. Delikatnie podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, smarujemy sosem i układamy szynkę parmeńską, goudę i pomidorki koktajlowe. Wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 20 minut. Pizzę podajemy posypaną rukolą i bazylią.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life