Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Pizza

Kuchnia SIMPLY

Pizza Liczba osób: 4
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Mąka pszenna, 250g
  • Świeże drożdże, 25g
  • Ciepła woda, 150 ml
  • Oliwa z oliwek, 1 łyżka
  • Sos pomidorowy, 1/4 szklanki
  • Salami, 15 plasterków
  • Oliwki czarne, 10 sztuk
  • Papryka zielona, 1/4 sztuki
  • Mozzarella, 125 g
  • Gouda, 50 g
  • Cebula czerwona, 1/2 sztuki
  • Cukier, 1/2 łyżeczki
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Drożdże wykładamy z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Po czym rozpuszczamy w 60 ml ciepłej wody wraz z cukrem i 3 łyżkami mąki. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy szczyptę soli, oliwę z oliwek, resztę wody i zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy do połączenia wszystkich składników. Odstawiamy ciasto na około 5 minut w ciepłe miejsce i przykrywamy czystą ściereczką. Po tym czasie robimy z ciasta okrągły placek. Oliwki kroimy w plasterki, paprykę w paski, a cebulę w piórka. Nakładamy sos pomidorowy, plasterki salami, oliwki, paprykę i cebulę. Mozzarelle kroimy w cienkie plasterki. Goudę trzemy na tarce o grubych oczkach. Na pizzę nakładamy ody dwa sery. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 10 – 15 minut.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA