Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Placki ziemniaczane z gulaszem

Kuchnia SIMPLY

Placki ziemniaczane z gulaszem Liczba osób: 4
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 2 godziny 30 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • ziemniaki, 600 g
  • mąka pszenna, 1 łyżka
  • cebula, 2,5 szt.
  • jajko, 1 szt.
  • olej
  • łopatka lub pręga wołowa, 1 kg
  • koncentrat pomidorowy, 2 łyżki
  • pieczarki, 300 g
  • papryka, 2 szt.
  • słodka i ostra papryka, po 1 łyżeczce
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, odstawiamy na 10 min. Po odstaniu, ziemniaki odciskamy i odlewamy wodę. Połówkę cebuli bardzo drobno siekamy i mieszamy z ziemniakami. Dodajemy mąkę i jajko, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Na mocno rozgrzanym oleju, smażymy cienkie placki.

Mięso kroimy w kostkę, obsypujemy solą, pieprzem i papryką. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso. Gotowe mięso wyciągamy z garnka i odkładamy na bok. Do garnka, w którym wcześniej smażyliśmy mięso, wrzucamy pozostałe 2 cebule, pokrojone w kostkę. Gdy cebula się zarumieni, dodajemy z powrotem mięso i koncentrat pomidorowy. Po kilku minutach dolewamy wodę. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (ok. 2 godzin). Doprawiamy do smaku. Pieczarki i paprykę kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka pod koniec duszenia.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA