Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Quiche z kozim serem

Kuchnia SIMPLY

Quiche z kozim serem Liczba osób: 4
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: ok. 90 minut
Wydrukuj

Składniki:

Spód:

  • mąka, 150 g
  • masło, 90 g
  • jajko, 1 szt.
  • szczypta soli
  • bułka tarta, odrobina

Nadzienie:

  • jajko, 3 szt.
  • śmietanka kremowa 30%, 1/3 szklanki
  • ser camembert, 40 g
  • tymianek, 1 łyżeczka
  • szczypiorek, 1 łyżka
  • ser kozi, 200 g
  • figi, 4 świeże szt.
  • sól, pieprz, odrobina
  • miód (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Spód:

Mąkę mieszamy z zimnym, posiekanym masłem, dodajemy jajko, sól i zagniatamy ciasto w kulę. Wkładamy do lodówki na pół godziny. Formę na tartę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy, równomiernie rozkładamy do formy i nakłuwamy całą powierzchnię widelcem. Podpiekamy 15 minut w 180 stopniach (na lekko złoty kolor).

Nadzienie:

Do miski wbijamy jajka, doprawiamy solą, pieprzem i roztrzepujemy widelcem. Dodajemy śmietankę, pokrojony ser, kozi twarożek, tymianek, pokrojony szczypiorek i mieszamy. Powstałą masę jajeczną wylewamy na podpieczony spód, układamy plastry fig. Owoce możemy polać miodem. Dolewamy resztę masy pomiędzy figi. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut, do czasu aż masa będzie całkowicie ścięta.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life