Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Quiche ze szprotkami i pomidorami

Kuchnia SIMPLY

Quiche ze szprotkami i pomidorami Liczba osób: 6
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: ok. 90 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Szprotki w oleju, 5 sztuk
  • Pomidorki koktajlowe, 6 sztuk
  • Jajko, 2 sztuki
  • Mąka, 300 g
  • Masło, 150 g
  • Śmietana 30%, 400 ml
  • Gouda, 100 g
  • Zioła prowansalskie, 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy. Dodajemy masło i 2 łyżki wody. Wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Podczas gdy ciasto się schładza przygotowujemy farsz. Goudę trzemy na tarce o grubych oczkach. Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Mieszamy całość przy pomocy trzepaczki. Dodajemy potarty ser i zioła prowansalskie. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy. Blachę smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Nakłuwamy widelcem. Szprotki odsączamy z oleju. Na ciasto wylewamy farsz, na którym układamy szprotki i pokrojone w połówki pomidorki. Pieczemy przez 35-40 minut w temperaturze 200 stopni.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA