Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Risotto z dynią

Kuchnia SIMPLY

Risotto z dynią Liczba osób: 2
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Ryż, 1/2 szklanki
  • Dynia, 300 g
  • Masło, 2 łyżki
  • Szalotka, 2 sztuki
  • Bulion, 1 szklanka
  • Rozmaryn, 1/2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa, szczypta
  • Pieprz cytrynowy, szczypta
  • Parmezan starty, 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Na dnie garnka rozpuszczamy masło. Szalotkę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Dynię kroimy w kostkę i podsmażamy wraz z cebulką. Dodajemy ryż i chwilę podsmażamy. Dolewamy chochelkę bulionu i zagotowujemy. Dodajemy rozmaryn i gałkę muszkatołową. Po wchłonięciu całego bulionu przez ryż, dolewamy resztę bulionu. Gotujemy około 20 minut. Pamiętamy o ciągłym mieszaniu, żeby risotto nie przywarło do dna. Doprawiamy pieprzem cytrynowym. Przed podaniem posypujemy startym parmezanem.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA