Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Sałatka Cezar

Kuchnia SIMPLY

Sałatka Cezar Liczba osób: 2
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Sałata rzymska lub lodowa, 1 szt.
  • bagietka czosnkowa, 1 szt.
  • masło, 100 g
  • Parmezan starty, ok. 100 g
  • Filet z kurczaka, ok. 400 g
  • Przyprawa do kurczaka, do smaku
  • oregano, bazylia, szczypta

Sos:

  • żółtko, 1 szt.
  • Musztarda rosyjska, 1 łyżka
  • sok z cytryny, 1 łyżka
  • czosnek, 3 ząbki
  • oliwa z oliwek, 2 łyżki
  • pieprz, sól do smaku

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy, a następnie kroimy w średniej wielkości kostkę i przyprawiamy. Smażymy na rozgrzanej patelni, aż mięso się zrumieni i odstawiamy do przestygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy grzanki. Bagietkę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem, podsmażamy ok. 5 minut, aż pieczywo się zrumieni i zrobi chrupkie. Przygotowujemy sos: rozgniatamy czosnek w prasce, umieszczamy wszystkie składniki w niewielkim pojemniku i blendujemy. Następnie myjemy i osuszamy sałatę i rwiemy na mniejsze części. Na dużym talerzu wykładamy kolejno sałatę, kurczaka, grzanki i polewamy sosem. Gotową sałatkę posypujemy startym parmezanem, według uznania.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life