Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Sałatka z pieczonym burakiem

Kuchnia SIMPLY

Sałatka z pieczonym burakiem Liczba osób: 4
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: 1 godzina
Wydrukuj

Składniki:

  • burak, 1 duży
  • marchew, 2 szt.
  • ziemniaki, 4 szt.
  • czerwona cebula, 1 szt.
  • rukola, 2 garści
  • orzechy włoskie, 1 garść
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. W tym czasie marchew, ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę. Buraka dokładnie myjemy i razem ze skórką dzielimy na ćwiartki. Następnie skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wszystko wcieramy. Tak przygotowanego buraka zawijamy w folię aluminiową. Na blachę wykładamy pokrojone warzywa, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, a całość dokładnie mieszamy. Buraka w folii dokładamy na blachę i całość pieczemy przez ok. 30 minut. Warzywa powinny być miękkie, ale nie spieczone. Upieczonego buraka obieramy ze skórki, kroimy na cząstki i razem ze wszystkimi warzywami przekładamy do dużej miski. Dodajemy rukolę i posiekaną natkę pietruszki. Sałatkę podajemy posypaną orzechami włoskimi.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA