Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Satay z polędwiczki z sosem truskawkowym

Kuchnia SIMPLY

Satay z polędwiczki z sosem truskawkowym Liczba osób: 4
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa, ok. 500 g

Marynata:

  • sól i pieprz do smaku
  • czosnek, 1 ząbek
  • papryczka chilli suszona, 1 szt.
  • oliwa, 2 łyżki
  • sok z cytryny, 2 łyżki

Sos truskawkowy:

  • oliwa, 2 łyżki
  • ocet winny, 1 łyżka
  • czosnek, 2 ząbki
  • chilli sproszkowane, 1 łyżeczka
  • sok z cytryny, 1 łyżeczka
  • truskawki, 250 g
  • sól i pieprz do smaku
  • bazylia

Sposób przygotowania:

Polędwiczkę myjemy i oczyszczamy, a następnie kroimy na średniej grubości plasterki. Doprawiamy solą, pieprzem, nacieramy startym czosnkiem i posiekaną papryczką chilli, potem skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Tak przygotowane polędwiczki odkładamy na ok. 25-30 minut, aż wchłoną przyprawy i się zamarynują. W międzyczasie przygotowujemy sos truskawkowy. Do rondelka wlewamy oliwę, dodajemy starty czosnek i smażymy ok. 2 minuty. Następnie wlewamy ocet i sok z cytryny, gotujemy na większym ogniu przez ok. 2 minuty, a potem dodajemy ok. 200 g obranych i pokrojonych truskawek. Całość gotujemy ok. 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie dodajemy pozostałe 50 g truskawek i miksujemy blenderem. Potem rozgrzewamy patelnię grillową, a zamarynowane kawałki mięsa nadziewamy na patyczki i układamy na patelni. Grillujemy ok. 2 minuty i przewracamy na drugą stronę. Gotowe, zrumienione polędwiczki układamy na talerzu i posypujemy ulubionymi ziołami (np. bazylią lub szczypiorkiem). W środek wstawiamy miseczkę z sosem. Doskonała przekąską na imprezę.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life