Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Schab ze śliwką

Kuchnia SIMPLY

Schab ze śliwką Liczba osób: 4
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 120 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Schab, 1,5 kg
  • Suszone śliwki, 150 g
  • Papryka słodka, 2 łyżki
  • Goździki, 3 sztuki
  • Czosnek granulowany, 2 łyżeczki
  • Liść laurowy, 2 sztuki
  • Olej, 3 łyżki
  • Mąka pszenna, 2 łyżki
  • Woda, 1 szklanka
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Schab myjemy. Solimy i oprószamy pieprzem. Przygotowujemy marynatę. Mieszamy czosnek, paprykę i olej. Dokładnie pokrywamy schab marynatą. W środku schabu ostrym nożem robimy otwór. Nadziewamy suszonymi śliwkami. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy schab. Schab przekładamy do brytfanki. Na patelnię po smażeniu wlewamy pół szklanki wody. Podgrzewamy i przelewamy do brytfanki. Dodajemy goździki i liść laurowy. Przykrywamy. Schab dusimy na wolnym ogniu około godziny. Sprawdzają od czasu do czasu, czy woda nie wyparowała. Jak mięso będzie już miękkie rozrabiamy mąkę z pozostałą zimną wodą. Wyciągamy mięso i zagęszczamy sos mąką rozrobioną z wodą.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA