Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Shoarma

Kuchnia SIMPLY

Shoarma Liczba osób: 4
Poziom trudności: bardzo łatwy
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • polędwica wieprzowa, ok. 500 g
  • ryż parboiled, ok. 300 g
  • curry mielone, 1 opak.
  • czosnek granulowany, 10 g
  • kurkuma, 10 g
  • chilli, 5 g
  • imbir mielony, 5 g
  • sól, cukier – szczypta
  • olej

Warzywa do surówki:

  • pomidor, 2 szt.
  • ogórek szklarniowy, 1 szt.
  • kukurydza z puszki, 5 łyżek

Sos koperkowy:

  • jogurt naturalny, 1 opak 125 ml
  • majonez, 2 łyżki
  • świeży, posiekany koper, 3 łyżki
  • pieprz, papryka ostra, szczypta

Sposób przygotowania:

Ryż gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Ugotowany wyjmujemy z garnka i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy ok. 3 łyżeczki curry i podsmażamy przez chwilę ryż. W międzyczasie mieszamy przyprawy. Mięso oczyszczamy i kroimy w cienkie paski, a następnie łączymy z przyprawami i smażymy na rozgrzanej patelni aż do zrumienienia. Następnie przygotowujemy sos koperkowy: jogurt, majonez, koperek i przyprawy wrzucamy do średniego naczynia i dokładnie mieszamy, aż do powstania jednolitej masy. Myjemy warzywa, pomidory kroimy na 8 cząstek, a ogórka w plasterki. Na głębokim talerzu usypujemy kopczyk z ryżu, wokół niego układamy warzywa: pomidory, ogórki i kukurydzę. Na wierzch wylewamy ok. 3 łyżki sosu koperkowego, a następnie kładziemy na nim gotowe mięso.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life