Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Śledź w oleju

Kuchnia SIMPLY

Śledź w oleju Liczba osób: 4
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: 45 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Płaty śledziowe solone, 4-5 sztuk
  • Mleko, 500 ml
  • Cebula, 1 duża sztuka
  • Cytryna, ½ sztuki
  • Olej rzepakowy, szklanka
  • Pieprz czarny, 5 ziarenek
  • Ziele angielskie, 2-3 sztuki
  • Liść laurowy, 2-3 sztuki

Sposób przygotowania:

Płaty śledziowe płuczemy i umieszczamy w misce. Zalewamy mlekiem i odstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągamy śledzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy sokiem z cytryny. Kroimy w kawałki około 2 cm. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i parzymy przelewając wrzątkiem.  Olej mieszamy z pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. W słoiku warstwami układamy śledzia na przemian z cebulą. W połowie zalewamy olejem. Czynności powtarzamy. Śledzie muszą być całe zanurzone w oleju. Słoik zakręcamy. Odstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA