Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Śledź ze śliwką

Kuchnia SIMPLY

Śledź ze śliwką Liczba osób: 5
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: 45 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Płaty śledziowe solone, 4-5 sztuk
  • Śliwki suszone, 15 sztuk
  • Rodzynki, 2 łyżki
  • Suszona żurawina, 2 łyżki
  • Cebula, ½ sztuki
  • Olej, 1 szklanka
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Płaty śledziowe płuczemy i umieszczamy w misce. Zalewamy mlekiem i odstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągamy śledzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy sokiem z cytryny. Kroimy w kawałki około 2 cm. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i przesmażamy cebule wraz z owocami. Doprawiamy odrobiną pieprzu. Ściągamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Po wystygnięciu mieszamy z resztą oleju. W słoiku umieszczamy na przemian śledzia i owoce. Zalewamy olejem i zakręcamy. Odstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA