Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Spaghetti z cukinii a’la carbonara

Kuchnia SIMPLY

Spaghetti z cukinii a’la carbonara Liczba osób: 2
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 1 godzina
Wydrukuj

Składniki:

  • oliwa, 1 łyżka
  • wędzony boczek, 120 g
  • cebula, 1 szt.
  • czosnek, 2 ząbki
  • cukinia, 600 g
  • śmietanka 30%, 60 ml
  • tarty parmezan, 3 łyżki
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Cukinię myjemy i trzemy na tarce spiralnej lub obieramy specjalną obieraczką do julienne. Otrzymane spaghetti przekrawamy w połowie długości. Na dużej patelni na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i boczek (ok. 7 minut, co chwilę mieszając). Dodajemy przeciśnięty przez praskę lub starty czosnek i chwilę podsmażamy. Dodajemy cukinię oraz natkę pietruszki i smażymy przez ok. 3 minuty, od czasu do czasu mieszając, aż cukinia zmięknie. W międzyczasie doprawiamy zmielonym pieprzem oraz szczyptą soli. Wlewamy śmietankę, dodajemy starty parmezan i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA