Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Szaszłyki ratatouille

Kuchnia SIMPLY

Szaszłyki ratatouille Liczba osób: 6
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: 30 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Bakłażan, 2 małe szt.
  • Zielona cukinia, 1 szt.
  • Żółta cukinia, 1 szt.
  • Czerwona papryka, 1 szt.
  • Zielona papryka, 1 szt.
  • Czerwona cebula, 2 szt.
  • Sos sojowy, 2 łyżki
  • Musztarda, 1 łyżka
  • Oregano, 1 łyżka
  • Czosnek, 2 ząbki
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Bakłażana i cukinię kroimy w plastry o grubości 1,5 cm. Plastry bakłażana rozkładamy na desce i posypujemy równomiernie z obu stron solą. Po 10 min opłukujemy bakłażana pod bieżącą wodą – w ten sposób pozbędziemy się charakterystycznej goryczki. W misce mieszamy sos sojowy, musztardę, drobno posiekany czosnek oraz oregano. Wszystko dokładnie mieszamy po czym w powstałej marynacie obtaczamy dokładnie plastry cukinii. Marynujemy przez 15 min. Paprykę kroimy w kostkę podobnej wielkości co plastry bakłażana i cukinii. Cebulę kroimy na 8 cząstek. Na patyczki do szaszłyków nabijamy kolejno wszystkie przygotowane warzywa. Przygotowane szaszłyki posypujemy solą i pieprzem, a następnie grillujemy przez ok. 5-10 min, do momentu aż bakłażan zmięknie.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA