Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Szparagi grillowane w boczku

Kuchnia SIMPLY

Szparagi grillowane w boczku Liczba osób: 4
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: 25 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Zielone szparagi, 500 g
  • Wędzony boczek w plastrach, 150 g
  • Oliwa z oliwek, 2 łyżki
  • Jogurt naturalny, 180 g
  • Majonez, 3 łyżki
  • Czosnek, 3 ząbki
  • Cukier, 0,5 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie
  • Świeży tymianek/rozmaryn

Sposób przygotowania:

Do miseczki wlewamy jogurt naturalny dodajemy majonez i drobno posiekany czosnek. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Szparagi dokładnie opłukujemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Każdego szparaga owijamy plastrem boczku, a następnie smarujemy oliwą z oliwek. Tak przygotowane warzywa układamy na ruszcie. Pieczemy ok. 5 min, obracając co chwilę, aby boczek ładnie się zarumienił z każdej strony. Grillowane szparagi podajemy posypane posiekanym tymiankiem lub rozmarynem z przygotowanym wcześniej sosem.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA