Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Szpinakowa rolada z łososiem i ricottą

Kuchnia SIMPLY

Szpinakowa rolada z łososiem i ricottą Liczba osób: 4
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Świeży szpinak, 3 szklanki
  • Jajko, 3 sztuki
  • Sok z cytryny, 1 łyżeczka
  • Łosoś wędzony, 200g
  • Ricotta, 250 g
  • Koperek, 0,5 pęczka
  • Czosnek, 2 ząbki
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Szpinak myjemy i delikatnie dusimy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Od białek oddzielamy żółtka. Żółtka wraz ze szpinakiem i sokiem z cytryny mieszamy w malakserze. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy je z masą szpinakową. Tak przygotowane ciasto rozkładamy na dużej blasze (30×40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto szpinakowe smarujemy ricottą i posypujemy posiekanym koperkiem. Następnie układamy łososia i delikatnie zawijamy.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life