Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Tarta z fetą, szpinakiem i pomidorkami

Kuchnia SIMPLY

Tarta z fetą, szpinakiem i pomidorkami Liczba osób: 6
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Mąka pszenna, 200g
  • Masło, 120g
  • Jajko, 4 sztuka
  • Sól, szczypta
  • Pomidorki koktajlowe, 10 sztuk
  • Szpinak świeży, 200 g
  • Śmietana 18%, 200 g
  • Feta, 100 g
  • Czosnek granulowany, ½ łyżeczki
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy masło, cukier, 1 jajko i wodę. Siekamy zimnym nożem, a następnie szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny. Formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy formę. Wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy np. ziarnami grochu. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Wyciągamy do wystudzenia. Śmietanę roztrzepujemy z jajkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Na wypieczonym spodzie układamy pomidorki, szpinak i pokrojoną w kostkę fetę. Zalewamy roztrzepaną śmietaną. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni około 20 minut.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





[indeed_popups id=1]