Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Tarta z pieczarkami

Kuchnia SIMPLY

Tarta z pieczarkami Liczba osób: 6
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Mąka pszenna, 200g
  • Masło, 120g
  • Jajko, 1 sztuka
  • Sól, szczypta
  • Pieczarki, 500 g
  • Por, 1 mała sztuka
  • Jajko, 3 sztuki
  • Ser żółty, 150 g
  • Śmietana 18%, 200 g
  • Olej,
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy masło, cukier , jajko i wodę. Siekamy zimnym nożem, a następnie szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny. Formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy formę. Wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy np. ziarnami grochu. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Wyciągamy do wystudzenia. Pieczarki podsmażamy na patelni. Pora drobno kroimy. Jajka mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy podsmażone pieczarki i pora. Przelewamy masę pieczarkowo-jajeczną na podpieczony spód. Posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA